Kimlere ameliyat öneriyoruz?

Çok
19 yıl 2 hafta önce #1455 Yazan: drserhat
Kimlere ameliyat öneriyoruz?, drserhat tarafından oluşturuldu
Gelen çok sayıda sorudan sonra böyle bir sabit topik açmaya karar verdim. Doktor arkadaşlarımın katkıları ile zenginleşebileceğini umuyorum. Ben de aklıma yenileri geldikçe değiştireceğim.
Öncelikle cerrahinin kesin kriterlerinin olmadığını ve her hastaya göre değişebileceğini belirteyim. Buradakiler sadece genel yaklaşımlar:

1) Uzun süreli reflü hastalığı ve bu nedenle uygulanan Proton pompa inhibitör (PPİ) ilaç tedavisi (ilaca bağımlılık, yakınmalar nedeniyle bırakamama): "uzun süre"nin ne kadar olacağı bilinmiyor, olasılıkla yıllar. Basit ilaçlarla yakınması geçenler veya haftada 1-3 ilaçla iyi gidenler pek aday değil.

2) Dev mide fıtığı: küçük fıtıklar tek başına ameliyat gerektirmez.

3) Tıbbi tedaviye yanıtsızlık: çok tartışmalı. İlaca cevap vermezse genelde cerrahiye de cevap vermez. Yine de bir grup hastada PPİ ilaçlara direnç vardır. Bunlarda ameliyat yapılabilir.

4) Yemek borusunda reflüye bağlı darlık.

5) Barrett: tek başına ameliyat gerektirmez. Bence destekleyici faktör.

6) Reflüye bağlı şiddetli boğaz ve öksürük sorunları.

7) Boğazda gırtlakta Reflüye bağlı kanser veya kanser öncüsü sorunlar (detaylı tartışılması gereken zor bir durum)

8) Paroksismal laringospazm: Şiddetli ve ölümcül boğazda daralma krizleri (psikolojik olandan ayrılmalı)

9) Reflü kaynaklı tedaviye dirençli astım


KİMLERE ÖNERMİYORUZ? Bu daha önemli.
1) Psikiyatrik bulguları ön plandaki hastalara
2) Kanser olmayayım diye ameliyata kalkışanlara
3) Reflüyle ilgisiz ve fazla miktarda gaz, şişkinlik, hazımsızlık, mide sorunları, kabızlık vs bulunanlara (yanında reflü yakınmaları varsa bile)
4) Minik mide fıtıklarına : esas önemli olan reflü yakınmalarıdır, fıtık değil.

AŞAÐIDAKİ BÖLÜM REFLÜ KİTABIMDAN: Ameliyatta başarısızlık nedenleri hakkında...

Bir başka ameliyat sonrası mutsuzluk nedeni ameliyat öncesi tanıdaki hatalar veya hasta beklentilerinin net ortaya koyulamamasıdır. Bazı hastalarda reflüye ek sorunlar olabilir ve ameliyat reflüyü yok etse de yandaş sorunları ortadan kaldıramaz. Bu yandaş sorunlar arasında özellikle vurgulanması gereken iki grup vardır:
1.Fonksiyonel sindirim sistemi hastalıkları: hazımsızlık hastalığı adı da verilen dispepsi ile spastik kolit gibi tamamen yanlış bir isimle tanınan irritabl barsak sendromu bu gruba girer. İlkinde hastada reflü yakınmalarına ek olarak hazımsızlık, şişkinlik, sindirememe, gaz gibi sorunlar vardır. Verilen ilaçlar reflü yakınmalarını ortadan kaldırırken diğer bulguları etkilemezler ve hasta bu yakınmalarının da ortadan kalkacaığını umarak ameliyat olur. Ne yazık ki bu hastalarda ameliyatta mide küçüldüğü için gaz, hazımsızlık yakınmaları daha da artacaktır.
2.Somatoform bozukluk vs gibi değişik tanılar altında toplanabilecek olan psikiyatrik hastalıklar: Bu olgularda bazen reflü vardır fakat bazen de reflüden çok psikiatrik bulgular hakimdir. Bazı hastaların kendilerini hastalığa inandırdıkları bilinmektedir. Psikiyatristler hastaların bir kısmında içgörülerinin yetersiz olduğunu vurgulamaktadır yani hasta sorunlarını algılama yeteneğine sahip değildir. Bu algılayamama da bir psikiyatrik sorundur ve istemsizdir.
Sonuçta her iki grup hasta da ameliyattan yarar görmeyecektir. Bu olguların ameliyat öncesi dikkatle saptanmaları gerekir. Bu nedenle 24 saatlik asit ölçümü önemli bir incelemedir. Normal bulunan hastalara çoğu kere ameliyat önerilmez. Bir başka yararı da ameliyat sonrası memnun olmayan olgularda tekrarlanan tetkiklerde reflünün kaybolduğu gösterilirse kalan yakınmaların reflüye değil yukarıda sayılanlardan birisine ait olduğunu ortaya koyacaktır.

Serhat Bor
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniği Öğretim Üyesi ve Ege Reflü Çalışma Grubu

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Çok
18 yıl 10 ay önce #1871 Yazan: Turkcapar
Turkcapar tarafından Re: Kimlere ameliyat öneriyoruz? konusunda yanıtlandı
Serhat hocamın görüşlerine katılmamak mümkün değil.En iyi aday grup PPI grubu ilaçlara iyi cevap veren ilaç kesildiğinde şikayetleri tekrarlayanlardır..Atipik şikayetlerden en çok bulantı ve kronik öksürük cerrahiye iyi yanıt verir.
Mide fıtığında büyük, küçük ayrımı çok subjektifdir. Önemli olan reflü ile beraber mide fıtığı olan hastalarda, reflü çok daha ağır seyreder ve yaşam kalitesini bozar.
Cerrahinin en önemli üstünlüğü hastaların cerrahi tedavi sonrasında istedikleri şekilde yatması, yemek yemesi, ilk 3 ayda olmamak şartı ile spor yapması hatta alkol alabilmesidir.
Manometrik incelemede LES basıncı düşüklüğü, en önemli, cerrahinin başarısının bir göstergesidir. Ayrıca mide fıtığının paraözofageal tipinde hastanın şikayeti olmasa bile mutlak cerrahi gerekir çünkü komplikasyonları çok ağır ve ölümcüldür.
Yemek borusunda yara (erozif özofajit) gelişen hastalar laparoskopik cerrahinin iyi adaylarıdır çünkü bunlarda hayat boyu ilaç tedavisi ve ek endoskopik girişim ihtiyacı vardır..
Bütün bunların ötesinde reflü cerrahisinin tecrübeli bir ele, konuya spesifik klinikte yapılması başarıda en önemli faktördür.. Reflü cerrahisini laparoskopik yapan cerrahın aynı zamanda meme, tiroid, hemoroid, varis vs..gibi oprasyonlarla uğraşmaması kendisini laparoskopik cerrahiye adaması gerekir...

Dr.Ahmet Türkçapar
Gastrointestinal Sistem Cerrahisi...
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: GÜVEN ERTÜRK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Çok
17 yıl 11 ay önce #2769 Yazan: zehra
zehra tarafından Re: Kimlere ameliyat öneriyoruz? konusunda yanıtlandı
Ben de Serhat hocaya katılıyorum. Fakat bir başka önemli faktör eklemek istiyorum. Endoskopi de gastroözofajiyal bileşkenin endoskopu ne kadar sardığı (hill grading) reflü ve cerrahi başarısı ile direkt alakalı (gastrointestinal endoscopy 2006'da yayınlandı). Son zamanlarda bizim ameliyat ettiğimiz hastaların hemen hepsinde grade IV bir açıklık var. Son olarak Avustralya'daki ISDE toplatısına katıldım. Kahrilas özellikle diyafragmatik hiatusun reflü mekanizmasındaki rolünü çok önemsediğini, patofizyolojisinde %70 oranında önemli olduğunu söyledi.


Selamlar

Doç.Dr. Hasan Batırel

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Çok
17 yıl 11 ay önce #2776 Yazan: drserhat
drserhat tarafından Re: Kimlere ameliyat öneriyoruz? konusunda yanıtlandı
Kahrilas hiatusa takık. Çok komplike ve kendinden gayri kimsenin anlamadığı bir seri yayını da bu yönde.
Hiatus belki önemli fakat kanımca Kahrilas'ın dediği kadar da değil.

Serhat Bor
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Kliniği Öğretim Üyesi ve Ege Reflü Çalışma Grubu

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Çok
17 yıl 4 ay önce #3609 Yazan: METİN KARA
METİN KARA tarafından Re: Kimlere ameliyat öneriyoruz? konusunda yanıtlandı
Hocam, 2001 yılında mide fıtığı teşhisi kondu. 1 yıl ilaç kullandım. Şikayetlerim kesildi. Fakat birkaç aydan sonra tekrar başladı. Ameliyat korkum yok. Fakat ciddi şekilde kanser korkum var. Endoskopiden de nefret ediyorum. Bu yıl ciddi şekilde tedaviye başlamak istiyorum. Artık ne olursa olsun bu iş bitsin istiyorum. Bana İstanbul'da bir hastane önerirseniz sevinirim.

Saygılarımla,

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Çok
17 yıl 4 ay önce #3616 Yazan: Koray Tuncer
Koray Tuncer tarafından Re: Kimlere ameliyat öneriyoruz? konusunda yanıtlandı

METİN KARA Yazan:: Fakat ciddi şekilde kanser korkum var. Endoskopiden de nefret ediyorum.

Endoskopi olmadan kanser değerlendirilmesi nasıl yapılabilir ki?
Geçmiş olsun.

DİKKAT: Mesajlarınızda IRC modu (nbr, mrb, ii gibi) kullanmayınız.
Cümlelere büyük harfle başlayınız, noktalama işaretlerinden sonra bir boşluk bırakmaya özen gösteriniz.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
www.memorial.com.tr
www.drkoray.com

Lütfen sohbete katılmak için Giriş ya da Hesap açın.

Sorumlular: sinanersinömer_eutf
Geliştiren: Kunena forum